Informatie

Welpen

De welpen zijn jongens en meisjes van 7 tot en met 10 jaar.

De welpen spelen een spelprogramma dat speciaal voor hun leeftijdsgroep is geschreven, het Jungle-verhaal. In dat verhaal ontdekken ze spelenderwijs de jungle als jonge wolven. Natuurlijk staat plezier maken op de eerste plaats, maar daarnaast leren we ook nog een hoop!

Wat doen de Welpen allemaal? Wat doen de Welpen niet!
Het bos in voor vlaggen roof, een smokkelspel of levend stratego. Of we gaan huttenbouwen. Maar we zijn ook wel eens binnen om te kleiein of te schilderen. We leren spannende technieken als knopen, geheimschrift en lopen kleine tochtjes met kaart en kompas. En natuurlijk stoken we wel eens een vuurtje waar we dan een lekker broodje op bakken! Te veel om op te noemen eigenlijk! Kom gewoon eens kijken! 

Zelfstandige ontwikkeling is belangrijk binnen het spel van scouting. Gaandeweg krijgt een scout (beginnend bij de Welpen) steeds meer verantwoordelijkheid, en leren de kinderen zelfstandiger dingen te ondernemen. Ook sociale ontwikkeling en zorg voor je omgeving zijn bij scouting erg belangrijk. 

Een Welp speelt samen 
met anderen in de Rimboe 
Hij is eerlijk
vriendelijk 
houdt vol
en zorgt goed voor de natuur.

 
Het rimboe-verhaal
De Welpen spelen in de rimboe, naar het Jungle Book van Rudyard Kipling. Deze fantasie wereld geeft de leiding houvast voor het bedenken van veel spelavontuur dat aansluit bij de belevenswereld van de kinderen. De leiding van de welpen bestaat bij de Spoorzoekers uit vrouwen en mannen, en iedere leiding heeft voor de welpen de naam van een figuur uit het jungleboek. Alle Welpen samen noemen we een Horde, net als een nest jonge wolven.
 
Opkomst welpen
De welpen hebben opkomst op zaterdag van 13:30 tot 15:30. 
Zorg dat uw kind op tijd is, zodat we op tijd kunnen openen. U kunt uw kind brengen vanaf 13:15, voor die tijd is de leiding nog druk bezig met de opkomst voor te bereiden. 
Als er een keer een langere opkomst is (bijvoorbeel als we gaan zwemmen!) dan krijgt u daarover van te voren bericht.

Iedere laatste zaterdag van de maand is de leiding er na het sluiten een half uur langer, speciaal voor de welpen die willen werken aan insignes of vaardigheden!

Als een welp een keer niet kan komen dan graag bijtijds afmelden bij de leiding. Dit kan telefonisch of via e-mail, We kunnen daar dan rekening mee houden bij de voorbereiding van de programma’s. Dit is ook belangrijk als uw kind zelfstandig naar de opkomst komt.
 
Kamp
De Welpen gaan twee a drie keer per jaar op kamp. In het najaar en in het voorjaar hebben we meestal een Welpen weekend. Van zaterdag op zondag een hele lange opkomst op het eigen gebouw, of dicht in de buurt. De eerste week van de zomervakantie is altijd het Zomerkamp. Met de hele welpengroep een hele week op kamp in een kamphuis. Elk jaar weer ergens anders. Het kamp heeft een speciaal thema als tijdreizen, piraten, cowboys of scotland.
 
Spelkleding
Scouts dragen een uniform. De Welpen hebben een groene blouse en een groen-gele das. Daaraan is te zien dat uw kind bij de welpen van de spoorzoekers hoort. Alle leden van Scouting de Spoorzoekers hebben dezelfde groepsdas. Alle groepen hebben een ander das. 
Het uniform dient te worden aangeschaft voor de installatie. Naast de blouse heb je een (bij voorkeur oude) blauwe lange spijkerbroek en stevige schoenen aan, die vuil mogen worden. 

TIP Zet de naam van uw zoon in zijn das, want alle dassen van onze groep lijken op elkaar! Stuur uw zoon nooit in je mooie nieuwe kleren naar scouting, want grote kans dat ze vies worden!
 
Lid worden van de groep

Uw kind kan vier opkomsten gratis meedraaien om te zien of hij het leuk vindt. Na de vier opkomsten komt de leiding bij u langs voor een oudergesprek en wordt uw kind geïnstalleerd als lid van de groep. 
Vanaf dat moment is uw kind echt lid van de Spoorzoekers, en draagt hij net als de anderen de groepsdas en het uniform dragen. 
Ook wordt hij door ons opgegeven als lid van scouting nederland, en ontvangt hij het maandelijkse scoutingtijdschrift en zijn ‘scoutcard’ en lidmaatschapsnummer thuis. 

Voor het installeren moeten er een aantal dingen worden aangeschaft.
• de groene welpenblouse (op de groei kopen!)
• de dasring (+ reserve dasring) 
• alle benodigde insignes 
• de spoorzoekers groepsdas 
• de installatie-oorkonde 
• evt een ‘rimboeboek’ het handboek voor welpen! (niet verplicht)

Van deze spullen kunnen de dasring, de insignes, de groepsdas en de oorkonde worden verkregen bij de leiding. De groene welpenblouse dient zelf te worden aangeschaft.

Scouting kleding en attributen kunt u kopen bij de ‘Scoutshop’.

In het jaar dat uw kind 11 wordt gaat hij over naar de volgende speltak, de scouts

 
Corvee
Zoals we samen spelen, zorgen we ook samen dat het lokaal opgeruimd blijft. Na iedere opkomst hebben alle welpen 'corvee', dat kan bestaan uit het afwassen van de bekers en het vegen van het lokaal, maar ook een stukje schrijven in het logboek.
 
Tot slot
Op deze pagina staat veel, er staat ook veel niet! Kom gewoon een keer langs op zaterdag en je zult zien hoe veelzijdig scouting is! De eerste vier keer kun je zelfs gratis meedoen!